Att Lära på ett Roligt Sätt med Konstruktiv Länkning

kunskap Jun 20, 2023

Inledning

Ibland hittar vi ord för saker som vi vetat om, men inte kunnat beskriva. Ett sådant ord är "konstruktiv länkning".

I mitt jobb som lärare bedömer jag ofta elevernas arbete och sätter betyg. Jag har märkt att bedömning handlar inte bara om att ge betyg, det handlar om att hjälpa eleverna att bli bättre. Konstruktiv länkning hjälper oss att göra det. Det betyder att vi tänker på undervisning, lärande och bedömning som en stor helhet.

Vad är konstruktiv länkning?

Konstruktiv länkning är ett sätt att planera skolarbetet så att eleverna kan nå sina mål. Lärandemålen är de saker som vi lärare bestämt att eleverna ska lära sig.

Det viktiga med konstruktiv länkning är att (1) eleverna lär sig genom att göra saker och (2) att allt vi gör i klassrummet, inklusive hur vi bedömer, hjälper eleverna att nå sina mål. Konstruktiv länkning handlar om att eleverna bygger sin egen kunskap genom att vara aktiva i klassrummet. Det är vår uppgift som lärare att skapa en plats där eleverna kan vara aktiva och känna att de lär sig.

Hur använder vi konstruktiv länkning?

När vi planerar med hjälp av konstruktiv länkning, tänker vi på vad vi vill att eleverna ska kunna göra när lektionen är slut. Vi ställer oss frågor som: Vad ska eleverna kunna göra efter lektionen? Hur kan jag hjälpa dem att lära sig dessa saker? Hur kan jag se hur bra de har lärt sig?

Att använda konstruktiv länkning betyder att vi tänker på vad vi vill att eleverna ska kunna göra med det de har lärt sig. Det här är annorlunda från vanlig undervisning, där vi kanske inte alltid tänker på vad eleverna kan göra med det de lär sig.

Avslutning

Konstruktiv länkning är ett bra sätt att göra skolarbetet roligare och mer meningsfullt. Det hjälper oss att tänka på mål, undervisning, bedömning och lärande som delar av samma sak. Det gör att vi kan hjälpa eleverna att lära sig mer och bättre.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.