Chat with us, powered by LiveChat

Vanliga frågor om att lära sig programmering

distansakademin Sep 13, 2020

Ska du lära dig programmering men är osäker på vissa detaljer? Här är de vanligaste frågorna vi får om programmering och att lära sig programmering.

Vad är skillnaden mellan att koda och att programmera?

Att programmera är att skriva ner instruktioner för en dator som sedan skall utföra dessa instruktioner. Du berättar med andra ord hur datorn ska fungera. Att "koda" kan vara kodknackande, alltså synonymt med programmering, men det kan också vara att man kodar ett meddelande (kriptering).

Hur bra måste jag vara på matte för att kunna programmera?

Det beror på vad du vill göra. De flesta verktyg, programmeringsspråk och ramverk kräver nästan ingen matte alls. Vill du koda statistikverktyg eller en egen grafikmotor för 2d- eller 3d-spel kommer du behöva en hel del matte.

Jag kan HTML & CSS, räcker det?

Det räcker för att skapa en enkel och snygg hemsida. Nästa steg är att göra sidan mer interaktiv med hjälp av Javascript.

Vilka program behöver jag för att kunna programmera?

Det beror helt på vad du ska programmera. Visual Studio Code går bra för de flesta språk (html, css, Javascript, python, m.m.). För utveckling av WordPress eller ren PHP kan PhpStorm vara värt att titta närmre på.

Hur lägger jag upp en sida på internet?

Det enklaste sättet att publicera en hemsida är att köpa en domän och ett webbhotell av en återförsäljare (Google bara på "Köp webbhotell"). När du gjort detta loggar du in, laddar upp dina filer (genom webbläsaren eller FTP) och går sedan in på domänen med webbläsaren.

Varför behöver jag lära mig att programmera en hemsida när det finns plattformar som gör det åt mig?

Att programmera en hemsida ger dig möjlighet att skapa precis den sidan du vill ha. Alla plattformar har sina begränsningar. För enkla sidor kan det räcka att använda en färdig plattform, men ju mer krav du har på sidan, desto svårare blir det att bygga den med en färdig plattform

Vad är en "Algoritm"?

En vanlig definition är: "en mängd väldefinierade instruktioner som löser en specifik uppgift". En algoritm är alltså instruktionerna som behöver följas för att uppnå en viss effekt eller ett visst resultat.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.