Chat with us, powered by LiveChat

Så installerar du Python på Windows

Python har funnits sedan 1991 och är ett av de mest populära programmeringsspråken i världen.

Python kan användas för att bygga allt ifrån spel och appar till backend-system för webbsidor med mera.

För att testa Python-programmering räcker det att du registrerar ett konto på replit.com och skapar ett nytt projekt, men för vissa typer av program kan det vara mer intressant, eller t.o.m. nödvändigt, att installera Python lokalt på din dator. För att programmera spel med Ursina (en spelmotor för Python) räcker inte replit, utan du behöver installera Python, därför har vi skrivit denna guiden.

Vill du lära dig Python utan att installera det på datorn rekommenderar vi vår guide på YouTube som du når genom denna länk.

Steg 0: Förberedelser

För att kunna följa med i denna guide behöver du administratörsrättigheter på din dator, för att kontrollera detta kan du öppna windows-menyn nere till höger, söka på powershell, högerklicka på Windows PowerShell och välja Kör som Administratör. Kan du starta PowerShell som administratör så kommer du kunna följa med i denna guide.

Steg 1: Ladda ner Python

 1. Öppna valfri webbläsare och gå till https://www.python.org/downloads/windows/
 2. Ladda ner senaste versionen av Python genom att klicka på Download Python installer (64-bit)

Steg 2: kör installationsfilen

 1. Starta filen som laddats ner
 2. Kontrollera att ni kryssar i följande alternativ under installationen:
  1.  Install launcher for all users
  2. Add Python x.y to PATH (x.y ersätts med versionsnumret för Pythonfilen du har laddat ner, för oss är det 3.10.1, men för er är det eventuellt ett högre nummer)
 3. I nästa dialogruta väljer ni Disable path length limit

Steg 3: kontrollera att python installerats korrekt

 1. Öppna PowerShell genom att öppna windows-menyn nere till höger, söka på powershell och klicka på Windows PowerShell.
 2. Skriv py och tryck på Enter. Får du upp ett meddelande som lyder ungefär ”Python x.y.z (…” så har du gjort rätt och du kan nu använda Python på din dator.

Steg 4: Skriv och kör ett python-program lokalt

För att verkligen vara säker på att allt fungerar som det ska kan du testa att skapa ett program på din dator och köra det med Python såhär:

 1. Öppna valfri mapp på din dator och skapa en ny textfil som du kallar py

 2. Öppna filen med notepad, skriv print(”Hello world”), spara och stäng sedan filen.


 3. Öppna PowerShell genom att hålla inne shift, högerklicka på mappen som main.py ligger i (högerklicka inte på filen) och klicka på Öppna PowerShell-fönstret här. Detta öppnar PowerShell i samma mapp som du skapat din main.py, vilket tillåter dig köra filen i nästa steg.


 4. Skriv py main.py i PowerShell och tryck på Enter, nu ska Hello world skrivas ut i PowerShell-fönstret.

 

Steg 5: Lär dig Python

Vi rekommenderar att du installerar VS Code genom att ladda ner det på denna länken. VS Code har inbyggt PowerShell-fönster, mängder med kommandon för enklare programmering och

För att lära dig mer om Python rekommenderar vi dig att ge dig på våra utmaningar som hittas genom denna länken, eller gå igenom vår grundkurs som du hittar här.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.